آژانس تحقیقات بازار
– امروزه صنعت و بازار کالا و خدمات، وارد شرایط خاصی شده است که کارشناسان آن را “دوره تحول کسب و کار” نام نهادند. به طوری که، رسانه های جدید و شبکه های اجتماعی، کانال های ارتباطی و راه های بسیار زیادی برای رسیدن به مشتریان بوجود آورده اند. اما مسئله اساسی آن است که کدامیک از این راههای نوظهور و با چه ترکیب و فُرمتی توانایی ایجاد بهترین شکل از ارتباط با انواع مشتریان را خواهند داشت؟ زیرا، مشتریان نیز بسیار آگاه تر، باهوش تر و مقاوم تر و دست نیافتنیتر از گذشته شده اند. از اینرو، دست اندرکاران و مسئولان حوزه بازاریابی و تبلیغات باید از راه کارهای و ترفندهای نوین و مؤثر برای تأثیرگذاری بر مخاطبان استفاده کنند. به بیان دیگر، باید اقدامات سیستماتیک و هدفمندی را برای ایجاد علاقه مندی در مصرف کننده و جذب خریدار به سوی کسب وکار مدنظرشان اتخاذ نمایند. به واقع، هر تعاملی که مشتری با کالا یا خدمات شما برقرار میکند، نه تنها بر تداوم ارتباط و طول عمر رابطه مشتری با کالا یا خدمت تأثیر میگذارد، بلکه از سوی دیگر زمینه افزایش گرایش و تمایل سایر مشتریان را نیز فراهم میکند، این موضوع را در شرکت تحقیقات بازار آزود بررسی کرده ایم .
بازاریابی رابطه ای
در متون بازاریابی، گاهی مدیریت ارتباط با مشتری و بازاریابی رابطهای به جای یکدیگر بکار میروند، اما تفاوتهایی بایکدیگر دارند. تعاریف گوناگونی برای بازاریابی رابطهای وجود دارد؛ برای مثال بری (1983) بازاریابی رابطهای را ایجاد، بهبود وحفظ ارتباطات با مشتری تعریف میکند. هارکر (1999) نیز بازاریابی رابطهای را اقدام پیشگامانه سازمان جهت ایجاد، بهبود و حفظ تعاملات سودمند با مشتریان منتخب بیان کرده است. اما باتوجه به توسعه گستره بازاریابی رابطهای و توجه به آن از دیدگاه مدیریتی، میتوان تعریف جامع زیر را ارائه کرد: “بازاریابی رابطه ای دانشی است در عرصه ایجاد روابط پایدار و بلندمدت با مشتریان”. به واقع، روابط، زمانی شروع میشود که کارشناسان بازاریابی و مارکتینگ شروع به شناخت مشتریان جامعه هدف خود میکنند، و در جهت اعتمادسازی با مصرف کنندگان قدمهای مثبت و قابل توجهی بر میدارند. بازاریابی رابط های مبتنی بر روابط متقابل است. زمانیکه روابط از نوع متقابل و در قالب فضای برد–برد ایجاد شود و پیش برود بدون شک مسیر بازاریابی راه درست را طی کرده است.
فرض نمایید که محصولات و خدمات ارائه شده توسط صاحبان کسب وکار، برای مشتریان ارزش و اهمیت دارد، و در اصل انگیزه به تعامل بیشتر با کالا یا خدمات مورد نظر برای آنها بوجود آمده است. در نتیجه، شاهد تغییر و تحولی در حوزه بازار و چرخش توجهات به محصول مدنظر خواهیم بود زیرا مصرفکنندگان مطابق با اهداف و انتظارات تولیدکننده رفتار خواهند کرد. بازاریابی رابطه ای نه تنها ایجاد کننده روابط پایدار بلکه رشددهنده روابط فیمابین مصرفکنندگان و فروشندگان نیز است. زمانیکه روابط رشد میکنند و قویتر میشوند میتوان در آینده انتظار درآمد بیشتر و سودآورتر را داشت.
بیشتر بخوانید : سهم بازار چیست
بهترین رویکرد جهت حفظ و نگهداری مشتریان این است که در راستای ایجاد رضایتمندی فراوان در مشتری حرکت کرد و آنچه را برای او ارزشمند و مهم است، مورد توجه قرار داد تا در نتیجه وفاداری او نسبت به کالا یا خدت مورد نظر مستحکم شود و ادامه یابد. زیرا، از دست دادن یک مشتری چیزی بیشتر از دست دادن فروش یک کالای است و در واقعیت گویای از دست دادن کل جریان مبادله پول–خرید است که از سوی مشتری طی بازه زمانی طولانی و در مکانهای مختلف به فروشندگان و تولیدکنندگان وجود دارد. بازاریابی رابطه مند به عنوان یک فرآیند مستمر در جهت شناسایی و ایجاد ارزشهای جدید برای مشتریان نیز فعالیت میکند که در آن منافع دوجانبه مورد توجه قرار میگیرد و این منافع در طول دوره عمر مشتری با او تقسیم میشود.
بازاریابی رابطهای در سایه شناخت عمیق مشتریان شکل میگیرد. اینکه آنها چه کسانی هستند و چگونه عمل و رفتار میکنند در نقاط مختلف و زمانهای گوناگون و متمادی انجام میگیرد و سپس با استفاده از این دانش برای بازاریابی، فروش و یا پشتیبانی از تصمیم گیری مشتری اقدام میشود. وقتی به طور قوی و استراتژیک و مداوم دنبال شود، باعث ایجاد رابطه ای محکم بین شما و مشتریان شده به طوریکه برای اینکه با برند شما بمانند، خیلی مشتاق خواهند شد. باتوجه به توضیحات فوقالذکر، صنعت و بازار در جامعه امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند به بازاریابی رابطه ای دارند.
اصول و اهداف بازاریابی رابطه ای
هدف بازاریابی رابطهای عبارت است از بهبود در سودآوری صاحبان کسبوکار از طریق تغییر دیدگاه تولیدکننده و فروشنده از بازاریابی معاملاتی و تأکید بر جذب مشتریان جدید و حفظ و نگهداری مشتریان قدیمی از طریق کاربرد مدیریت مؤثر ارتباط با مشتری. بازاریابی رابطهای در تلاش است تا مشتریان، عرضهکنندگان و سایر شرکای مهم اقتصادی را در فعالیتهای توسعهای و بازاریابی دخیل سازد. چنین درگیری منجر به پیدایش روابط تعاملی نزدیک با عرضهکنندگان، مشتریان یا سایر شرکای زنجیره ارزشی شرکت میشود. رابطه منسجم نیازمند همپوشانی در طرحها و فرآیندهای طرفین متقابل است و پیوندهای نزدیک اقتصادی، عاطفی و ساختاری را میان آنها پیشنهاد میکند. این امر به جای استقلال عمل در میان طرفین، بازتاب کننده وابستگی دوسویه است و به جای رقابت و درگیری حاصل از آن، در میان فعالان بازار بر همکاری تأکید میکند. در نتیجه توسعه بازاریابی رابطهای به تغییری مهم در اصول بازاریابی اشاره دارد: تغییر از رقابت و نزاع به مشارکت متقابل. یکی از اصول بازاریابی معامله محور مطرح میشود و بازاریابان را تحریک میکند تا ارزش بیشتری برای منفعت فردی خود ایجاد کنند. این اصل از رقابت اینک توسط مدافعان بازاریابی رابطهای به چالش کشانده شده است، چرا که آنها معتقدند که مشارکت متقابل در برابر رقابت و نزاع ، منجر به خلق ارزش بالاتری میشود.
از دیگر اصول بازاریابی معاملهمحور اعتقاد به این نکته است که استقلال انتخاب در میان فعالان بازار، سیستم موثرتری را برای خلق و توزیع ارزش بازاریابی فراهم میآورد. سازمانهای صنعتی و سیاستگذاران معتقدند که استقلال در میان فعالان بازاریابی به آن ها آزادی می دهد تا شرکای معاملاتی خود را انتخاب کنند و این انتخاب را بر مبنای منافع فردی خود در تصمیم گیری ها صورت دهند. این امر منجر به توانایی خرید با پایین ترین هزینه از طریق چانه زنی و پیشنهاد قیمت می شود. معتقدان به کارگیری بازاریابی رابطهای عقیده دارند که وابستگیهای دوسویه سبب کاهش هزینههای معاملاتی میشود و کیفیت را ارتقا میبخشد. به طور خلاصه کیفیت بهتر با هزینه پایینتر از طریق وابستگی طرفین در میان فعالان زنجیره ارزشگذاری حاصل میشود. از اینرو، هدف بازاریابی رابطهای، ارتقای بهرهوری بازاریابی از طریق دستیابی به اثر گذاری و شایستگی است.
امروز ما شاهد یک دگرگونی اساسی در نحوه سازماندهی شرکتهای برتر در تحقیقات بازار هستیم و آن تغییر ساختارهای سازمانی از محصولگرایی به سوی مشتریگرایی است و عامل اصلی و محرک این تغییر ظهور پدیدهای به نام مدیریت ارتباط با مشتری است. ریشه های مدیریت ارتباط با مشتری را میتوان در بازاریابی رابطهای جستجو کرد. بر مبنای یافته های تحقیقات ریچهلد و ساسر (1990)، 5 درصد افزایش در نرخ نگهداری مشتریان میتواند به طور متوسط منجر به افزایش 35 تا 95 درصدی در ارزش دوره عمر مشتری شود.
استراتژی بازاریابی رابطه ای
بی شک، پیاده سازی استراتژی بازاریابی رابط های کاری تخصصی و نیازمند اطلاعات کافی و واقعی از بازار هدف و فرآیندی طولانیمدت است.از اینرو، کارشناسان این حوزه باید با بهره گیری از متدوهای خلاق و جدید به جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها مبادرت ورزند.
بازاریابی رسانههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی بهترین ابزار برقراری ارتباط با مشتریان و در واقع ادامه فرآیند بازاریابی رابطه ای محسوب میشوند. زیرا، استفاده از شبکه های اجتماعی و ارتباطی نه تنها دانش و اطلاعات روز در حوزه صنعت و تولید را برای فروشندگان و صاحبان کسب وکار فراهم میکند بلکه شرایط و زمینهای را ایجاد میکند تا صاحبان کسب وکار بتوانند راهنماییهایی در خصوص استفاده از محصولات خودشان را با مشتریان به اشتراک بگذارند، و حتی امکان تبادل سؤالات، انتقادات و پیشنهادات را برای دو طرف به همراه دارد.
از اینرو، پیشنهاد میشود تا صاحبان کسبوکار فردی را برای مدیریت شبکههای اجتماعی خودشان استخدام کنند. همچنین، برای این فعالیت مناسب در این حوزه از بازاریابان محتوایی متخصص، مشاوره و راهنمایی بگیرید.